miercuri, septembrie 11, 2024

Evaluarea profesorilor de către elevi este doar o aberație periculoasă

Share

Evaluarea profesorilor

Evaluarea profesorilor de către elevi este o nouă măsură cu care profesorii s-au trezit pe cap. Desigur, ca de fiecare dată, nimeni de la minister nu s-a deranjat să îi întrebe, să mimeze măcar un minim dialog sau să aducă un argument solid. Și, tot ca de obicei, această măsură se aplică doar în sistemul de învățământ. Nici vorbă de așa ceva în cazul altor categorii de bugetari.

O aberație

Una dintre cele mai ciudate și periculoase decizii luate în învățământul ultimilor ani va intra în vigoare în acest an școlar. Elevii vor oferi un așa-zis feedback cadrelor didactice. Naivă, periculoasă, superficială, această măsură va duce la subminarea definitivă a autorității profesorului și la compromisuri care vor ruina sistemul de învățământ. Practic, este o dovadă de „soluție” la probleme inventate de minți odihnite care nu au nicio legătură cu sistemul educațional. Pe scurt și pe românește, este un sabotaj la adresa cadrelor didactice și a educației.

Maturitate emoțională și competențe

Elevii nu au maturitatea emoțională sau competențele necesare pentru a evalua corect performanța unui profesor. Cei mai mulți elevi vor fi răzbunători cu profesorii care își fac treaba, care predau, care ascultă și care nu pun note din burtă, și complici cu cei care nu își fac treaba la catedră.

Feedback-ul lor poate să nu reflecte cu adevărat calitatea predării, ci mai degrabă frustrările sau percepțiile distorsionate. Elevii pot oferi feedback părtinitor, fie din motive personale, fie din cauza unor note proaste. Evaluările negative pot fi folosite ca mijloc de răzbunare sau manipulare, iar acest lucru poate afecta cariera unui profesor pe nedrept.

În plus, una este să ceri opinia unui adult atunci când îi oferi un serviciu, într-un mediu spitalicesc, de exemplu, și cu totul alta este să ceri opinia unui copil, fie el și de liceu. Câtă maturitate are acesta? Dar un copil de gimnaziu?

Subminarea autorității

Autoritatea profesorului este subminată în mod direct. Se sugerează că profesorii sunt mai degrabă prestatori de servicii decât educatori cu autoritate. Nimic mai fals!

Facem concurs de popularitate?

Profesorii care încearcă să fie populari în rândul elevilor pot fi tentați să relaxeze cerințele academice sau să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea educației. Feedback-ul elevilor poate stimula o tendință în care profesorii caută mai degrabă aprecierea elevilor decât să-i provoace academic, să îi antreneze și să-i determine să își dorească mai mult. Efectul este clar: se subminează procesul educațional pe termen lung.

P.S.

Nu ne crezi? Citește aici întrebările din fișa de evaluare a profesorilor de către elevi.

Citește mai mult

Hai pe rețele

300FaniÎmi place

Populare