Portofoliul educațional
Portofoliul educațional are un caracter de relativă noutate pentru învățământul autohton. Am selectat, având drept bază Legea Învățământului Preuniversitar, 6 elemente de noutate extrem de importante pentru cadrele didactice.
Are un caracter obligatoriu
Este obligatoriu începând cu anul școlar 2024—2025, cu generația de preșcolari care intră în grupa mijlocie și generația de elevi din clasa pregătitoare.
Cuprinde documente relevante
Portofoliul educațional cuprinde documente relevante precum:
- certificări care prezintă rezultate la disciplinele de studiu, pe ani de studiu/niveluri de școlarizare
- rezultate la evaluările naționale și recomandări de recuperare a pierderilor de învățare
- produse sau rezultate ale activităților desfășurate
- diplome, certificate sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite în diferite contexte, formale, nonformale și informale
Format complex
Formatul portofoliului va fi clasic (pe hârtie), cât și digital.
Poate fi utilizat pe tot parcursul vieții
Se utilizează începând cu debutul învățământului obligatoriu, pe tot parcursul învățământului preuniversitar. Poate fi completat cu rezultate ale activităților de învățare pe tot parcursul vieții, după finalizarea învățământului obligatoriu.
Este administrat de consilierul școlar și diriginte
Consilierul școlar și dirigintele au obligația să emită câte o recomandare, având caracter de orientare școlară, la finalizarea învățământului gimnazial și liceal, ce va fi inclusă în portofoliul educațional.
Unitățile de învățământ și transferul
În cazul schimbării unității de învățământ, rapoartele descriptive și planurile individualizate de învățare sunt transferate între unități, fiind parte a portofoliului educațional.
Se așteaptă lămuriri
Existe numeroase necunoscute referitoare la implementarea portofoliului educațional. Din câte se pare, pe rând, acestea vor fi clarificate de Ministerul Educației.