miercuri, septembrie 11, 2024

Camera de detenție din școală: 9 informații pe care le știm

Share

Camera de detenție

Camera de detenție va fi introdusă la nivel național în toate unitățile de învățământ din România începând cu anul școlar 2024-2025. Documentul care reglementează acest aspect este Statutul Elevilor 2024. Ulterior, dar într-un termen destul de scurt, unitățile de învățământ vor detalia și nuanța această problemă în regulamentele interne.

9 informații pe care le știm

Pe baza textului articolului 14, am extras următoarele informații esențiale, utile tuturor cadrelor didactice în vederea implementării aceste noi prevederi legale.

Gestionarea comportamentului elevilor problemă

Pentru a gestiona comportamentul elevului/elevilor care perturbă ora de curs printr-un comportament neadecvat și pentru a se asigura că se respectă dreptul la educație al elevilor cu un comportament adecvat, cadrul didactic poate decide ca elevul/elevii problematici să fie mutați într-o cameră separată, așa-numita „cameră de detenție”.

Doar pentru ora în curs

Elevii vor sta în camera de detenție pe întreaga durată a orei și doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic.

Sub supraveghere

Elevii din camera de detenție vor fi sub supravegherea unui adult și a unor mijloace audio-video de înregistrare.

Cine va supraveghea?

Elevii care perturbă activitatea educațională vor fi sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar (bibliotecari școlari, laboranți, informaticieni, consilieri școlari, asistenți de laborator, secretari didactici etc.).

Activități alternative

Elevii din „sala de detenție” vor desfășura activități educative alternative, cum ar fi lectura suplimentară sau completarea de fișe de lucru etc.

Informarea părinților

Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor vor fi informați în scris sau prin mijloace de comunicare electronică despre măsurile luate.

Excepție pentru elevii cu CES

Elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) vor desfășura activități cu personal specializat.

Absențe

Pentru ora în care elevul desfășoară activități alternative, nu i se consemnează absență în catalog.

Regulament intern

Modul de aplicare a acestor măsuri se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.

Art 14

(2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă
comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.
(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.
(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.

Citește mai mult

Hai pe rețele

300FaniÎmi place

Populare