miercuri, aprilie 23, 2025

Vine sau nu vine tranșa? Când intră banii pe diferențele salariale

Share

Vine sau nu vine tranșa?

Tranșa cu numărul 4 a diferențelor salariale aferente perioadei 2017–2021, în valoare de 25% din totalul sumelor datorate, se lasă așteptată. În anii anteriori, tranșele au fost plătite în luna aprilie, fapt care ne îndreptățea să credem că și în acest an situația va fi asemănătoare. În prezent, statul pare că a uitat să pună în aplicare hotărârile judecătorești definitive. Oare va risca Guvernul României, alături de conducerea Ministerului Educației, să încalce legea și să intre într-o zonă sensibilă din punct de vedere juridic și politic, cu potențiale consecințe penale și executări silite?

Eșalonarea pe 5 ani

Ordonanța de urgență nr. 48/2022 stabilește acordarea acestor drepturi salariale în 5 tranșe, astfel:

Art. 4 (1) Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, după cum urmează:

a) 5% în primul an;
b) 10% în al doilea an;
c) 25% în al treilea an (2024);
d) 25% în al patrulea an (2025);
e) 35% în al cincilea an (2026).

Când intră banii?

Tăcerea oficialilor nu este deloc încurajatoare. Cu toate acestea, ordonanța amintită prevede un termen limită clar până la care trebuie plătită cea de-a patra tranșă.

Art. 4 (3):
Plata sumelor prevăzute la alin. (1) se face anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie.

Așadar, statul român are termen până cel târziu la 30 iunie 2025 pentru a efectua plata acestei tranșe. Întârzierea peste acest termen ar însemna o încălcare clară a legii și ar putea declanșa proceduri legale împotriva autorităților.

Citește mai mult

Hai pe rețele

300FaniÎmi place

Populare