luni, decembrie 2, 2024

Tot ce știm despre noua modalitate de evaluare a profesorilor și despre salarizarea diferențiată, conform Ligiei Deca

Share

Tot ce știm

Știm câteva informații referitoare la direcțiile de evoluție din învățământ în privința salarizării diferențiate și evaluării profesorilor. Importanța și impactul măsurilor care se pregătesc cu pași repezi ar trebui să genereze mai multă transparență și comunicare din partea oficialilor guvernamentali.

Discuții și planuri

Discuțiile referitoare la noul tip de evaluare a cadrelor didactice și a elevilor, cu impact puternic asupra salarizării diferențiate care se dorește a fi introdusă în sistemul educațional, au avut loc în cadrul conferinței de presă desfășurată pe 8 iulie la Ministerul Educației.

5 concluzii clare

Din răspunsurile date de ministra educației s-au desprins cinci concluzii clare:

Ministerul Muncii a constituit grupuri de lucru pentru a stabili criterii privind salarizarea diferențiată a cadrelor didactice (nu se știe încă dacă sunt vizate și alte categorii de bugetari). Aceste criterii vor fi incluse în noua lege a salarizării. În cadrul acestor grupuri de lucru participă și entități internaționale, precum Banca Mondială.

Ministerul Educației lucrează la implementarea salarizării diferențiate. Documentul pe care ministerul se bazează pentru stabilirea principiilor privind salarizarea diferențiată provine de la OECD. Recomandările OECD includ luarea în considerare a următoarelor aspecte:

  • progresul elevilor
  • evoluția în carieră a cadrului didactic
  • autoevaluarea cadrului didactic
  • evaluări făcute de colegii profesori
  • evaluări făcute de directori

Ministerul dorește implicarea în aceste discuții a celor două federații sindicale: FSE „Spiru Haret” și FSLI.

Salarizarea diferențiată nu poate ignora progresul elevilor. Pentru a evidenția progresul sau regresul, Ministerul Educației dorește să testeze anual elevii prin aplicarea unei evaluări standardizate. În acest scop, din câte știm, se va investi în realizarea unei platforme pentru testarea elevilor.

Lipsește un termen concret pentru implementarea acestor noutăți, fapt care generează frustrarea reporterului.

Extras din conferința de presă

Reporter: Bună ziua! Vreau să vă întreb, oare când veți avea acele criterii de salarizare diferențiată pentru profesori? Știu că premierul vi le-a cerut încă de acum vreo jumătate de an, și când veți lua cu adevărat măsuri concrete pentru a elimina din învățământ profesorii care dau generații și generații de picați, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat?

Ligia Deca: Într-adevăr, lucrul la criteriile privind salarizarea bazată pe performanță este în curs. Există inițiative din partea Ministerului Muncii de constituire a unor grupuri de lucru din care să facă parte și entități care asigură asistență tehnică, de exemplu, Banca Mondială. Noi avem deja un document din partea OECD care detaliază principiile pentru o salarizare diferențiată. Aceste criterii recomandă luarea în considerare a mai multor aspecte, adică nu recomandă doar observarea progresului efectiv al elevului, pentru că el poate fi influențat și de alte cauze, ci recomandă inclusiv corelarea cu etapele de promovare în carieră, cu profilul de carieră și, de asemenea, cu alte tipuri de evaluare: evaluarea realizată de colegi, evaluarea realizată de directori, evaluarea realizată chiar de către cadrul didactic însuși.

Partea interesantă

Ne dorim să avem criterii de salarizare, în colaborare cu federațiile sindicale, care să cuprindă progresul. Însă, pentru asta, trebuie să avem evaluarea standardizată. De aceea, în noua lege vorbim despre evaluări anuale standardizate. Avem o investiție în PNRR care vizează exact acest aspect: o platformă pentru evaluare standardizată și cred că, înainte de a pune în practică eventualele criterii care să se lege de progresul elevilor, trebuie să avem această capacitate de a compara, de a vedea de unde a plecat un elev și unde a ajuns. Acest lucru se poate realiza doar prin evaluare standardizată. Deci, din punctul nostru de vedere, salarizarea diferențiată în funcție de progresul elevilor sau de performanță și evaluarea standardizată trebuie să meargă cumva mână în mână.

Reporter: Dar eu întrebam când, pentru că toate aceste informații despre grupuri de lucru și despre ce ne trebuie, le știm deja de la conferința precedentă.

Ligia Deca: Când vom avea noua lege a salarizării, veți avea și răspunsul referitor la criteriile de salarizare.

Citește mai mult

Hai pe rețele

300FaniÎmi place

Populare