Lucrezi în învățănt?
Lucrezi în învățănt sau în sistemul de stat? Dacă petreci mult timp în fața unui ecran, poți beneficia de decontarea ochelarilor de vedere. Angajatorul poate acoperi până la 500 de lei pentru dispozitivele de corecție necesare, în baza unei recomandări de la medicul de medicina muncii și a unui examen oftalmologic.
Baza legală
La baza acestui demers stau normele de aplicare a prevederilor art. V alin.(1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.53/2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice. Descarcă de aici.
Primii pași
Medicul de medicina muncii îți va face un examen vizual inițial, iar dacă sunt identificate probleme, te va trimite la un oftalmolog. Dacă este necesar, acesta va recomanda ochelari speciali, iar medicul de medicina muncii va nota recomandarea în fișa ta de aptitudine.
Examinarea inițială
Medicul de medicina muncii dispune efectuarea unui examen al ochilor și al vederii (screening vizual) la angajare, periodic sau când apar probleme vizuale legate de utilizarea echipamentelor cu ecran.
Trimiterea la specialist
Dacă medicul de medicina muncii constată probleme vizuale care necesită investigații suplimentare, lucrătorul este trimis la medicul oftalmolog.
Evaluarea oftalmologică
Medicul oftalmolog stabilește dacă sunt necesare măsuri de prevenire sau corecție optică.
Recomandarea unui dispozitiv de corecție
Dacă este necesar, oftalmologul recomandă utilizarea unui dispozitiv de corecție special.
Consemnarea în fișa de aptitudine
Medicul de medicina muncii notează în fișa de aptitudine profesională recomandarea oftalmologului privind utilizarea dispozitivului de corecție.
Ce se decontează?
Angajatorul decontează dispozitivele de corecție speciale pe baza recomandării medicului de medicina muncii, emisă în urma unui examen oftalmologic. Decontarea poate acoperi:
- Prima utilizare a dispozitivelor de corecție speciale.
- Modificarea dioptriilor lentilelor.
- Schimbarea ramelor sau lentilelor din cauza uzurii normale, dar nu mai devreme de un an de la ultima decontare.
Documente justificative
Documentele justificative în baza cărora se efectuează decontarea sunt următoarele:
a) recomandarea medicului de medicina muncii și rezultatele examenului oftalmologic
b) factură fiscală;
c) bon fiscal sau extras de cont pentru plățile efectuate prin virament bancar.