marți, octombrie 15, 2024

Activități pe care profesorii nu ar trebui să le presteze la școală

Share

Activități care nu au legătură cu predatul

De-a lungul timpului, cu acceptul tacit al sindicatelor, fără o opoziție din interiorul corpului didactic, profesorii din România au ajuns să îndeplinească numeroase sarcini care nu sunt în concordanță cu pregătirea profesională, cu activitatea didactică, cu logica sau care nu sunt plătite. Îndeplinirea acestor sarcini afectează negativ calitatea predării și bunăstarea profesorilor și a elevilor.

Lista de mai jos cuprinde sarcini pe care cadrele didactice le realizează suplimentar fără a fi remunerate și pregătite.

Fac muncă de asistenți sociali

Comisiile de acordare a burselor, spre exemplu, îi transformă pe profesori în asistenți sociali. Aceștia nu sunt plătiți și nici nu au studiile sau competențele necesare pentru munca pe care ar trebui să o realizeze funcționarii primăriilor. Îndeplinirea acestor sarcini depășește, în numeroase cazuri, cele 8 ore de program pe zi.

Supravegherea elevilor în pauze

Supravegherea elevilor în pauze ar trebui să intre în sarcina unui personal calificat de securitate, nu a cadrelor didactice. Celebrul „serviciu pe școală” reprezintă o activitate distinctă care nu are nicio legătură cu activitatea didactică. Profesorii nu au pregătirea necesară pentru a interveni în cazuri de violență la nivelul școlii și nici nu sunt plătiți suplimentar pentru activități de pază și protecție.

Acest concept nu este întâlnit în nicio altă instituție a statului. Nu am întâlnit medici sau funcționari publici „de serviciu” în instituția pe care o deservesc.

Cumpărarea de materiale/consumabile din banii proprii

Școala trebuie să asigure cadrelor didactice toate materialele și consumabilele necesare îndeplinirii activităților cuprinse în fișa postului. Nu există vreo instituție a statului român, cu excepția școlilor, în care funcționarii să folosească laptop-urile și imprimantele personale, sau hârtia de xerox cumpărată din salariul propriu, în interes de serviciu. Salariul profesorului nu trebuie să fie folosit în folosul școlii.

Asumarea răspunderii pentru rezultatele elevilor

Profesorii nu pot fi forțați să preia responsabilitatea pentru notele slabe ale elevilor care nu își asumă rolul activ în procesul de învățare. Contrar tendinței din prezent, nu profesorii sunt responsabili de rezultatele unui elev care nu învață, sau de lipsa de implicare a părinților elevilor.

Predarea într-un mediu de lucru nesigur sau insalubru

Profesorii au dreptul la un mediu de lucru sigur. Școala are obligația de a menține clădirile și spațiile de predare în condiții corespunzătoare din punct de vedere al sănătății și securității. Nu profesorii trebuie să asigure curățenia sau securitatea la locul de muncă. Profesorii nu trebuie să se teamă pentru siguranța lor fizică și psihică, ori pentru viața lor.

Înregistrarea audio-video

Profesorii nu trebuie să răspundă afirmativ presiunilor de a participa la sesiuni foto/video de grup pentru promovarea școlii, sau să fi înregistrați audio-video în timpul lecțiilor. Aici intră și mult discutata supraveghere audio-video din sala de clasă, înregistrare care încalcă drepturile la viață personală, la intimitate și la protecția actului de creație.

La dispoziția tuturor, oricând

Programul de lucru este de 8 ore, timp în care intră și activitățile de predare. Timpul liber al profesorului trebuie respectat de părinți și conducerea unităților de învățământ. Toate activitățile cadrului didactic trebuie să se încadreze în cele 8 ore de muncă, solicitările ulterioare din partea părinților și a școlii, venite pe diferite canale de comunicație, nu sunt legale.

Ce ar trebui făcut mai departe?

Sistemul din prezent este unul discriminator și nedrept. Acesta poate fi schimbat doar prin presiune din interior, prin unitatea corpului profesoral, printr-un efort colectiv al profesorilor și prin procese inițiate de sindicate.


Citește mai mult

Hai pe rețele

300FaniÎmi place

Populare