Lecție deosebită
O lecție deosebită impresionează pe cei cărora le este adresată. Aparent, este un proces destul de îndelungat și greoi care necesită ceva efort intelectual. Cu toate acestea, din când în când, pentru confortul interior al cadrului didactic și pentru stimă de sine, rutina mai trebuie pusă pe pauză.
Nu dați cu pietre
Ceea ce veți citi în continuare reprezintă ideii ce pot fi integrate în diferite scenarii. Cel care este responsabil de reușita lecției ești tu. Depinde cât de bine îți cunoști clasa, cum îi motivezi și cât de mult dorești să îți iasă treaba.
Începe cu o…
Începe cu o glumă pentru a destinde admosefera din sala de clasă și pentru ai menține apropiați pe elevi. Nu uita să legi ceea ce vei preda de realitate de zi cu zi și utilitate. Fă aceste legături împreună cu clasa.
Continuă cu …
Continuă lecția și cu ceva tehnologie. Trebuie să le vorbești elevilor pe limba lor, să le arăți că ești la curent cu prezentul. Folosește aplicații precum:
- Google Earth/Maps pentru a vizita locații;
- Google Translate pentru traduce texte, pentru a asculta ceva într-o limbă străină;
- Folosește YouTube sau alte platforme de streaming video. Conținut se găsește din plin.
Nu uita să folosești și…
Un rebus poate fi binevenit. Acesta poate fi extrem de ușor creat pe site-ul celor de la didactic.ro. Aplicația Kahoot! poate fi un instrument extrem de util pentru măsurarea îndeplinirii obiectivelor. Este foarte îndrăgită de elevi.
Încheie cu…
Încheie dând puterea elevilor. Lasă-i pe aceștia să vină cu o concluzie a lecției, cere-le să realizeze o prezentare orală, să își dea cu părerea sau să își adreseze întrebări din ceea ce s-a discutat.
Conduită
- Fii degajat, nu mai patrula printre elevi și nu mai sta cu ochii în 4;
- Nu pune presiune, lasă ca lucrurile să se desfășoare de la sine;
- Fii pregătit pentru schimbări de scenariu didactic. În fond, un singur lucru este sigur, nimic nu este sigur;
- Fii răbdător și tolerant;
- Încurajează exprimarea liberă a elevilor;