duminică, octombrie 13, 2024

Plata profesorilor în funcție de performanță – controverse și tensiuni

Share

Plata profesorilor în funcție de performanță

Plata profesorilor în funcție de performanță este un subiect adus tot mai des în discuție de unii politicieni sau membrii ai societății civile. Implicațiile profunde ale măsurii oferă vizibilitate rapidă în sistem și în media susținătorilor și criticilor, stârnind controverse și animozități în cancelarii și în societate.

Prezentată drept o soluție rapidă și miraculoasă pentru îmbunătățirea calității educației, schimbarea modului în care sunt remunerate cadrele didactice vine „la pachet” cu numeroase riscuri despre care nu se spune nimic. România pare a nu fi pregătită pentru introducerea acestei măsuri care riscă să elimine din sistem chiar pe profesorii care își dau interesul și să îi mențină pe cei care fabrică hârtii sau au „spate”.

Fără susținere în cancelarii

Ideea nu pare a avea susținere în rândul profesorilor sau a sindicatelor. Pe bună dreptate, cadrele didactice subliniază lipsa de coerență în aplicarea principiului salarizării în funcție de performanță în alte domenii ale sectorului public. Factorii de decizie nu suflă o vorbă despre salarizarea în funcție de performanțe în cadrul aparatului administrativ național sau local, medical, polițienesc, militar etc. Cert este că, dacă ne raportăm la modul în care decidenții pun problema, cadrele didactice nu devin altceva decât victime ale unui sistem care a folosit învățământul pentru fabricarea unor perdele de fum menite să distragă atenția societății de la adevăratele probleme.

Să definim performața …

Definirea performanței în sistemul educațional pare a fi imposibilă datorită complexității aspectelor de care trebui ținut cont. Performanța nu se rezumă doar la obținerea de rezultate excepționale de către elevi la olimpiade, ci include și aspecte precum prevenirea abandonului școlar, dezvoltarea abilităților fundamentale și stimularea interesului pentru învățare. Performanța include și reușita de a-i ajuta pe elevi să stăpânească cunoștințele de bază, de a-i face să înțeleagă un text, de a le facilita deschiderea către alte culturi prin învățarea unei limbi străine sau de a-i ajuta să stăpânească o scriere și exprimare decentă.

Pe repede înainte

„Pe repede înainte” pare a fi deviza celor care vor decide schimbare a modului de remunerare a angajaților din sistemul educațional. În opoziție cu importanța crucială a subiectului, a logicii și implicațiilor, decidenții nu par a fi interesați de opinia celor de la firul ierbii. Sindicatele și cadrele didactice nu au fost nici până în prezent consultate, decizia urmând a fi luată, ca de obicei, de „experți”. Cine sunt experții care decid soarta salarizării în învățământ, ce competențe și ce legătură au cu sistemul educațional?

Spre dezastrul final … ?

O abordare superficială și grăbită riscă să aibă consecințe negative, accentuând problemele existente și afectând negativ calitatea educației. Modul în care a fost livrată până în prezent această „reformă” nu face decât să întărească neîncrederea în sistem, în decidenți și în adevăratele lor scopuri. Fără consultarea adecvată a profesorilor și fără transparență în procesul decizional, această abordare suscită întrebări privind legitimitatea și eficacitatea reformei.

Citește mai mult

Hai pe rețele

300FaniÎmi place

Populare