sâmbătă, octombrie 12, 2024

Lucrezi în educație? Poți să decontezi 500 de lei pentru ochelari

Share

Educație

Angajații din domeniul educației, alături de ceilalți bugetari, își pot deconta contravaloarea a 500 de lei în situația în care au nevoie de ochelari sau de alte dispozitive de corecție. Decizia Guvernului a fost inclusă în Ordonanța de urgență nr. 53/23 din luna mai, anul curent, publicată Monitorul Oficial nr. 484/24.V.2024.

Art. 5 (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în aplicarea prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, vor deconta lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziția de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Condiții

Pentru a putea deconta contravaloarea a 500 de lei, angajatul din educație trebuie să utilizeze în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare (laptop, PC, tabletă) pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru. Decontul se va realiza doar în baza rezultatelor unui examen oftalmologic. Examenul trebuie să ateste faptul că pentru desfășurarea activității prevăzută în fișa postului este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

Art. 5 (2) Lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.

Normele de aplicare a acestei legi vor fi publicate cât de curând și vor fi stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor.

Art. 5 (3) Normele de aplicare a prevederilor alin. (1) și (2) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și a Ministerului Finanțelor.

Citește mai mult

Hai pe rețele

300FaniÎmi place

Populare