Titularizarea în sistem
Titularizarea în sistem este din nou sub asediu, lucru care se poate deduce ușor din recentele evoluții. De obicei, în preajma examenelor de intrare în profesorat, în perioadele de greve sau de scandaluri, diverse personaje, venite de nicăieri, propun desființarea statutului de profesor titular. Măsura ne este vândută drept o reformă necesară pentru educație, având scopul de a sancționa profesorii „incompetenți”, ori pe cei „leneși” și de a stimula concurența în școli, de întinerire a corpului profesoral. Se sugerează că, peste noapte, rezultatele școlare ale elevilor ar urma să se îmbunătățească considerabil. În fond, aceștia nu pot învăța din cauza profesorilor titulari…
Pe repede înainte
Pe repede înainte, propunătorii „reformei salvatoare” ar dori să impună desființarea statutului de profesor titular, aceștia urmând să aibă un contract de muncă determinat, pe un an, doi, trei… Nu, reformatorii nu au nevoie de discuții pe temă, de studii de impact; aceștia vor o „reformă” radicală și rapidă care să le răspundă intereselor financiare și de influență.
Ceea ce nu spun aceste portavoci ale unor interese de grup ține de efectele nocive pe care desființarea titularizării le-ar produce. O să ajungem și acolo în alt material.
Cine ar avea de câștigat?
Desființarea statutului de profesor titular ar reprezenta o mină de aur pentru:
Politicienii. Politicul ar putea pune în sfârșit mâna pe singurul sistem neatins de învârtelile cu posturi atât de des întâlnite în mai toate domeniile bugetare. Cu 300.000 de angajați în sistemul educațional, este ușor de imaginat cum ar putea exploda corupția.
Tot politicul ar putea controla la sânge opiniile și libertatea pe care o au cadrele didactice.Nu credeți că ați fi forțat să vă conformați dorințelor primarului pentru a vă menține postul în siguranță?
Privații din educație ar avea motiv să mențină la un nivel umilitor salariile în școlile, liceele și grădinițele private pe care le conduc. Chiar așa, știți ce salarii iau profesorii de la „privat”?
Firmele, CCD-urile și facultățile care oferă formare profesională ar putea beneficia de o cerere uriașă venită din partea profesorilor care ar căuta tot timpul noi calificări, metode noi de reinventare și de adaptare.
Statul. Școlile ar putea, în sfârșit, să reducă cheltuielile cu salariile. Acest lucru ar fi benefic pentru stat, în contextul unei subfinanțări cronice a educației. Totuși, nu vă faceți iluzii că banii economisiți vor fi folosiți pentru a construi școli și spitale.
Administratorii școlilor și administrațiile locale ar putea gestiona angajările cu mult mai mare ușurință. Fără un control strict și în contextul corupției endemice din țară, este ușor de imaginat ce probleme ar apărea.
În absența unei rezistențe din interior, marii „vizionari” din educație, care nu au predat niciodată, își vor putea impune mai ușor reformele, indiferent de natura acestora. Ai avea curajul să te opui unei „reforme” atunci când știi că ți-ai putea pierde locul de muncă?
În loc de concluzie
Intermediarii care fac lobby pentru schimbări în sistemul educațional ar putea beneficia de pe urma corupției și favoritismului în alocarea posturilor și resurselor, influențând astfel deciziile în favoarea anumitor grupuri.